Profil 3.0 – Erika Lindeblad

Född: 1993 – 06 – 15      Hemort: Kalmar

För nästan ett år sedan äntrade hon scenen med sin föreläsning ”Från Anorexi Till Elitlöpare”. Min frånvaro den kvällen grämer mig än i denna dag och jag avundas de som var på plats för att ta del av den fantastiska resa som skett. Löpningens kraft lyser inspirerande var gång jag möter dagens Profil och rörelseformen kom också att bli hennes räddning från de ätstörningar som avbröt en tidigare fotbollskarriär. Vi hyser båda ett välgrundat hat gentemot snö. Vi båda jublar och applåderar den rådande vårkänslan. Vi båda älskar löpning och det är med stor ära jag kallar dig ”min vän”. Dagens Profil är Erika Lindeblad.

11040119_10203723171019751_1402229872_n

Varför Löpning?

”Lyckan, glädjen, endorfinerna, friheten, utmaningen, listan kan göras lång men ett mer utförligt svar på frågan, ”varför löpning”, blir det;

För att jag får ut så otroligt mycket genom att snöra på mig löparskorna och försvinna in i min löparbubbla. Oavsett om det handlar om långdistans, intervall eller snabbdistanspass. De har alla sin charm och är utmanande på olika sätt. Löpning är för mig ett sätt att samla kraft och energi. Där finns tid att fokusera på mina uppsatta mål och drömmar. Löpning är frihet och ren lycka, alla borde få uppleva den känslan.”

När känner du dig som starkast?

”När jag klarar ett uppsatt mål, jobbigt träningspass. När jag gör den där extra intervallen, kilometern eller minuten på mitt träningspass för att försäkra mig om att jag gjort mitt allra bästa! Att klara av något man inte tror man ska klara av gör en bättre både psykiskt och fysiskt.”

11045759_10203723173259807_1435355315_o

Hur fyller du helst en helt ledig dag?

”Helst en långrunda i löparskorna följt av en långfrukost i soffan och sen göra det som jag känner för. Träffa vänner över en fika/lunch, träna lit mer, experimentera i köket, ta en promenad, kramas mycket med mina vänner och sluta dagen med mer god mat och en bra film.”

En idrottsupplevelse värd att minnas?

”J-SM 2013, där jag tog silver på 5000m.

Jag åkte dit, till Västerås, med nästa sämsta tid i startfältet (18.05min) och förmodligen med allra minst erfarenhet. Jag ägde faktiskt inte ens ett par egna spikskor utan lånade ett par från klubben (dock köpte jag ett par på plats som jag också sprang hem silvret i). Jag kommer ihåg att jag var mer nervös för allt man ska göra innan man får komma ut på tävlingsbanan. Det är massor att hålla koll på om man inte tävlat så mycket tidigare och en JSM-tävling är det ännu mer moment man ska gå genom.

Men jag kom ut på tävlingsbanorna och knöt på mig mina nyinköpta spikskor, ställde mig på startlinjen bredvid de andra tjejerna. Jag visste vad jag skulle göra. Jag skulle kör mitt race, utan press och bara ta lärdom av att vara med i en större tävling.

11005522_10203723168859697_38970467_n

Startskottet går och jag tar täten. Jag får tjejen som var tippad att vinna tätt i ryggen och fältet följer efter i samma tempo. Jag minns att jag känner mig stark och att min tränare står vid sidan om och skriker; DU GÅR SOM EN KLOCKA! PERFEKT!

Efter ett tag är det bara jag och den favorittippade tjejen som springer tillsammans. När det är två varv kvar springer hon om mig. Jag fortsätter att springa i samma tempo som jag sprungit i hela loppet. Hade detta varit i dag hade jag ökat och försökt utmana men i det läget jag var i då hade jag för lite erfarenhet och gick på trygghet. Två varv senare springer jag i mål på 17.25 och där står min lillasyster, tränare och träningskompisar i tårar och kramar om mig. Jag slog personligt rekord på 40 sekunder och jag gjorde det bra! Jag fattar ingenting. Inte förrän på kvällen när jag ligger i sängen med min silvermedalj i handen. Jag börjar gråta, springer in på min systers hotellrum och skriker, samtidigt som tårarna sprutar; JAG TOG SILVER!!! KAN DU FATTA DET!!!!??!

Det var en revansch för mig på så många sätt och ett minne, känsla, jag aldrig kommer att glömma!”

Vad blir nästa utmaning?

”Jag ska springa Wings for Life den 3 maj här i Kalmar. Det blir en roligt utmaning där jag verkligen kommer ta chansen att se vad jag går för. Sen går Junior SM på Fredriksskans i sommar, då ska jag vara i riktigt bra form.”

11005600_10203723169979725_1194645242_n

Fem Snabba


Musik eller Podcast?

Musik men har nyligen fått upp ögonen (öronen) mer och mer för podcast

Distans i skog eller intervaller på bana?

Den var svår… men intervaller på bana är ren hatkärlek.

Tränar du helst i medvind eller motvind?

Motvind ger tillslut medvind.

Väljer du att delta i Idol eller Let´s Dance?

Får nog säga Idol.

Låter du alla framtida löpningar ske med Björn Ranelid som sällskap eller på ett löpband?

Haha, Björn Ranelid kan man nog träna upp och ta med på både långdistanspass i naturen och intervallpass på bana!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s